Share |

KASARIPINGIS

_______________

JOHDANTO KASARIPINGIKSEEN (1980-LUKU)

KEHITYSKÄYRÄ (KUVA A1), TEKSTI  JA SITÄ SEURAAVAT 7 KUVAA, JONKA JÄLKEEN KASARIPINGIS.

A_1.jpg

KUVA A1. Tie kasvattajaseurastani Elannon Iskusta Tapiolan Otsoon kävi kahden eri seuran kautta: Työväen Mailapojat (TMP, ”Tempo”) ja IF Helsinge-Atlas (Atlas). Iskulla ei ollut joukkuetta mestaruussarjassa, joten juniorivuosia seuranneen ”pelailun” ja taukojen (nelisen kuukautta kartoitushommia eri paikkakunnilla useana vuonna, yksi koko vuosi FIN armeijassa) jälkeen oli palattava tehokkaaseen harjoitteluun ja kovien otteluiden pariin. Kehityskäyrä painui tietysti laskuun tehottoman harjoittelun aikana (KUVA A1, jakso B, 6 vuotta).

Vaaka-akselilla on IKÄ (11-37 vuotta) ja parhaat tulokset: juniori-SM-kulta (JSM 17 v, hopealla olin edellisenä vuonna eli 2. kuvassa), MK SM-pronssi (31 v) ja IK-35 SM-kulta (36 v) sekä maaottelu-edustukset (MO). Pystyakselilla on sijoitus ranking-listalla (vihreä), mestariluokassa (sininen ympyrä) ja sijoitus kauden aikana mestaruussarjassa (punainen neliö) ottelusuhteen perusteella

Jaksot (A-E) kuvaavat harjoitteluni tehokkuutta (D tehokkain jakso) tai tehottomuutta (B tehottomin). A-jakso oli suhtkoht tehokasta ”junnutreeniäElannon Iskun salilla. B. Pelailua, tehotonta treeniä ja taukoja (armeija ja kartoitushommat maastossa eri paikkakunnilla useana vuonna). C. Tehokas treeni alkaa uudelleen Olympiastadionin tiloissa. D. Erittäin tehokasta treeniä Stadikalla ja Ruskeasuon pingishallissa. E. Tehokas treeni (jalkatyö- ja kuvioharjoitukset sekä säännöllisyys) loppuu (pelailua ja valmennusta pari kertaa viikossa) siis jakso alkoi 32-vuotiaana. Jaksolla E myös muutaman viikon erittäin tehokkaita painopiste-treenejä tiettyihin peleihin (esim. mestaruussarja, TUL:n mestaruuskilpailut ja ikämiehenä myös SM-kisat) toivat  kivoja tuloksia. Tästä syystä otin myöhemmin valmentajana painopistetreenit  jo juniori-ikäisille valmennettavilleni.

 

LYHYT  TIIVISTELMÄ (JOHDANTO KASARIPINGIKSEEN)

Tehottoman ja olemattoman harjoittelun aika (jakso B) sekä siitä uudelleen tehokkaalla treenillä kehittyminen (jakso C) kesti kymmenkunta vuotta (ikävuodet 17-27)! Tätä kuvaa hyvin Hesarin urheilusivujen uutisointi: Kun olin ollut otsikoissa 17-vuotiaana (juniori SM-kulta), seuraavan kerran lehdet huomioivat minut vasta 27-vuotiaana TMP:n mestaruussarjan uutisoinnissa!

Urheilu oli siihen aikaan poliitikkojen temmellyskenttä, riitautuneet demarit olivat perustaneet TUL:stä irtautuneen keskusjärjestön, Työväen Urheiluseurojen Keskusliiton (TUK). Juniori-SM:n voittaessani olin Elannon Iskussa ja TUL:n pelaaja, mutta nyt ”tempolaisena” olinkin TUK:ssa ja sen mestaruuskilpailuissa. Ja hupsista! TMP:n pudottua mestiksestä, olinkin ykskaks Atlaksen pelaaja (en siis TUL:ssä tai TUK:ssa), Suomen Pöytätennisliiton (SPTL) pingisseurassa.  Yllätin myös median, kanssakilpailijat ja yleisön paluullani huipulle, kaikki eivät edes tunteneet minua (”kuka toi on joka pitää Suomen mestari Tapio Penttilää tiukoilla”) kysymys esitettiin useammin kuin kerran!

Takaisin  Suomen pingiseliittiin! Pelini alkoi siis kulkea pitkän ”taukojakson” eli ”breikin” jälkeen vuonna 1968 siirryttyäni Tapiolan Otsoon.

Helsingin Sanomat: ”Valitsijamiesten tulisi lopultakin tajuta, että Tapio Simosen nopea peli tuottaisi vaikeuksia ulkomaalaisille pelaajille”. Tämä siis vuonna 1968. Koska olin Tapiolan Otsossa Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) pelaaja, porvariliiton eli Suomen Pöytätennisliiton (SPTL) valitsijat tulivat järkiinsä vasta vuonna 1971, jolloin minut valittiin ensimmäisen kerran edustamaan Suomea maaottelussa. Pelasin Liisa Järvenpään parina sekanelinpelissä ja voitimme ottelumme 2-0. Samana vuonna pelasin myös Viroa vastaan Tallinnassa ja olin nelijäsenisen miesjoukkueemme toiseksi paras otteluvoittojen perusteella.

-------------------------------------

KA_1.jpg

KA_2.jpg

KA_3.jpg

KA_42.jpg

KA_67.png

KA_5.JPG

KA_8.jpg

KA_7.jpg

KA_51.jpg

KA_9.jpg

KA_10.jpg

KA_11.png

KA_12.jpg

KA_13.jpg

KA_14.jpg

KA_16.jpg

KA_17.jpg

KA_18.jpg

KA_19.jpg

KA_33.jpg

KA_41.jpg